Добромильський замок

Цей замок, розташований поруч з Добромилем на Сліпій горі (висота 560 метрів над рівнем моря), забезпечував огляд земель на десятки кілометрів, що було важливо в часи спустошливих татарських нападів. Саме тому у 1450 році Микола Гербурт, який на той час був львівським ловчим, побудував замок, який на відміну від того ж Підгорецького замку, мав винятково оборонне значення. Втім, дерев'яна споруда була доволі вразлива, тому не дивно, що у 1497 році під час чергового нападу замок згорів.

фото з сайту mandrivna.blogspot.com

Зведення мурованого замку Станіслав Гербурт розпочав у 1566 році. Цьому посприяло те, що Добромилю було надано Магдебурзьке право. Фактично це була нова споруда, будівництво якої Ян Щасний Гербурт закінчив у 1614 році.

Hotels24.ua Отели за полцены и реальные отзывы гостей!


На жаль, після поділу Польщі доля була безжалісна до замку - австрійський уряд прийняв рішення розібрати всі старі укріплення. До цього переліку потрапив і замок Гербертів. До наших днів збереглись лише фрагменти, серед яких чотириярусна брамна бастея з рештками житлових приміщень, два фрагменти мурів, залишки однієї башти, залишки криниці у подвір’ї замку.

Джерела:
- Вікіпедія. Добромильський замок.
- ZIK.ua. Замки Львівщини, які не показують туристам.

Дописати коментар

0 Коментарі